Pagina's

zaterdag 28 mei 2016

Vlierbloesemsiroop

Zon in een flesje!



supermakkelijk recept! Het begint allemaal met vlierbloesems plukken. Sommige recepten zeggen 12 schermen voor 1 liter water; ik vind dat een beetje karig ..  Hoe meer bloesems, hoe meer smaak, denk ik dan maar. Pluk vlierbloesems, neem ze mee naar huis. Niet wassen! Knip de groene steeltjes er zoveel mogelijk af, maar overdrijf daar niet mee, anders ben je errrrg lang bezig. Boen een citroen schoon, snij in stukjes. Doe de bloesems samen met de citroen in een pot en schenk er water bij, genoeg om de bloesems onder water te zetten, maar niet veel meer. Je kan iets zwaars op de bloesems leggen om ze onder te houden.  Laat het geheel 2 dagen met rust.

Na die 2 dagen giet je het vlierbloesemwater in een pan, liefst door een zeef/ vergiet met een kaasdoek erin. Als je je siroop graag zo helder mogelijk wil hebben dan moet je alleen afgieten; vind je een beetje troebel niet erg, dan kan je de laatste restjes vocht uit de bloesems en citroen wringen.

Even tussendoor: je kan natuurlijk naar hartelust varieren ... handje zwarte bessen erbij, of wat frambozen .. of sinaasappel .. vanillestokje als je van vanille houdt .. enz.

Meet met een maatbeker de hoeveelheid bloesemwater die je nu hebt af, of weeg het, en weeg evenveel suiker af (in grammen) als je water hebt (in ml/grammen). Doe de suiker in een pan, en doe daar het bloesemwater bij, evt nog een keer goed zeven, door bv een koffiefilter (duurt wel even). Je kan, als je het hebt, de siroop aanzuren met citroenzuur, gebruik dan iets van 5 gram per liter bloesemwater. Breng onder regelmatig roeren aan de kook, en giet de hete siroop in gesteriliseerde flessen. (die steriliseer je door ze goed uit te wassen met heet water en dan bv een kwartiertje in een oven van 140 te zetten. Of je laat ze meedraaien in de vaatwasser. Of je kookt ze uit. Als je een weckpan hebt is dat helemaal makkelijk natuurlijk!) Per liter bloesemwater krijg je uiteindelijk 1,5 liter siroop, hou daar rekening mee bij het klaarzetten van je flesjes.

Dop erop, en klaar! Als je het goed hebt gedaan en schoon hebt gewerkt kan je het erg lang bewaren; ik heb nog een paar flesjes van vorig jaar en die zijn nu nog gewoon helemaal goed.

Om te gebruiken schenk je een klein beetje (hou in gedachten dat het 50% suiker is) in een glas en dan leng je het aan met water of bubbeltjeswater. Ik drink het ook graag in de winter, smorgens met heet water. Toch een beetje zonneschijn en lente dan voor mijn lijf :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten